Terugblik afgelopen jaren

Posted by on okt 11, 2015 in Geen categorie | No Comments

Liefhebbers van kunst krijgen tijdens de Open Atelierroute de unieke kans om naar kunst te kijken in het ‘hol van de leeuw’, in het huis of de ateliers waar de deelnemende kunstenaars hun kunstwerken maken. De organisatoren van de Open Atelier Route Zwijndrecht zijn er, als het evenement dichterbij komt, bijna dagelijks mee bezig.

Het idee voor een Open Atelier Route ontstond in 2009, vertelt Marjan van Breugel: “Nadat ik de kunstacademie in Utrecht had gevolgd, begon ik een eigen atelier in Zwijndrecht. Daar geef ik creatieve kunstlessen voor kinderen, teken- en schilderles aan volwassenen en organiseer ik workshops. Zo kwam de gemeente bij mij terecht toen ze iets wilde organiseren om het culturele leven in Zwijndrecht een boost te geven. Of ik wilde meedenken in een klankbordgroep die ideeën moest ontwikkelen om het kunstbeleid te stimuleren. Toen is het idee voor een atelierroute ontstaan. Later trok de gemeente zich terug, maar ik geloofde zo in het concept dat ik ermee door wilde gaan. Ik vind het super belangrijk dat er iets gebeurt op dit gebied in Zwijndrecht. Kunst hoort gewoon bij een goede leefomgeving. Omdat het toch wel een hele klus is om het evenement te organiseren vroeg ik Cees Hoogvliet om me daarbij te helpen.” “Ik zag het meteen zitten”, zegt Cees Hoogvliet. “Ik schilder in het atelier Marjan van Breugel en ben altijd heel creatief geweest.”

Laagdrempelig

Cees Hoogvliet is nog altijd een bevlogen medeorganisator van de atelierroute. Wilma Schimmel is een enthousiaste organisator, die naast de Open Atelierroute zich ook inzet voor KunZt, de expositieruimte van de gemeente Zwijndrecht. Schimmel schildert zelf niet, “maar mijn man schildert en ik ben een kunstliefhebber. We bezoeken regelmatig exposities. Ik vind de meerwaarde van de atelierroute dat je bij mensen binnenkomt, dat je het werk aan de muur ziet hangen, dat je met de maker ervan kunt praten. Het zorgt ook voor meer verbondenheid met het dorp. Dat gevoel heb je met een galerie niet.” “Een bezoek aan een atelier is laagdrempeliger dan naar een galerie gaan. We horen wel eens dat mensen dat toch een beetje eng vinden,” vult  Cees Hoogvliet aan.

Kijkje in de keuken

Marjan van Breugel: “De atelierroute biedt mensen niet alleen een unieke gelegenheid om eens in de keuken van kunstenaars te kijken, het heeft voor de kunstenaars ook meerwaarde”, weet Marjan uit eigen ervaring. Zij is zelf deelnemend kunstenaar. “Kunstenaars zijn toch vaak in hun eentje aan het werk. Het is prettig om een podium te hebben. Door bezoekers binnen te laten krijgen ze ook direct reacties op hun werk. Dit geeft stof tot boeiende gesprekken. Het inspireert en stimuleert mensen om zelf creatief te worden.”

Ballotage

Om te zorgen voor een goede mengeling van professionele en amateurkunst en om voldoende diversiteit te krijgen, werkt de organisatie met een ballotagecommissie. Marjan: “We vinden het in ieder geval belangrijk dat al het werk voldoende kwaliteit heeft. We hebben geen harde criteria maar er moet wel voldoende vakmanschap in te zien zijn. Het hoeft zeker geen Kunst met een grote K te zijn. We willen juist zo veel mogelijk verschillend werk tonen. Elk jaar weer nieuw, fris werk tonen, dat interessant is voor alle leeftijden. Daarmee trekken we ook mensen die niet vaak naar kunst kijken. De netwerken van de deelnemende kunstenaars helpen daar ook bij. De kunstenaars uit de regio leren niet alleen elkaar en elkaars werk beter kennen, hun netwerken versterken elkaar.”

Bezoek aan alle locaties:

Terwijl Marjan straks bezoekers ontvangt in haar eigen atelier, zijn haar medeorganisatoren vast van plan om alle locaties te bezoeken. Of zoals Wilma Schimmel  het verwoordt: “Ik ga op ontdekkingsreis.”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cees Hoogvliet

Wilma Schimmel

Marjan van Breugel